po-pá 7:00-15:00
(ak ju nemôžete zohnať, môžete použiť 170 g obyčajnej kukuričnej múky)
110 g obyčajnej pšeničnej múky
200 ml vlažnej vody
štipka soli
800 g hovädzieho bôčika
50 g sušených húb maitake
400 g bielej cibule
1,5 l hovädzieho vývaru
500 g paradajkovej polpy
15 g sušených chilli papričiek
červený vínny ocot
soľ
korenie
mexické oregano
bobkový list
nové korenie
20 g masla
slnečnicový olej
Zloženie: 1 plechovka tomatillos
čerstvé zelené papriky jalapeño
1 biela cibuľa
1 čerstvý koriander
trstinový cukor
V miske zmiešajte múku a soľ. Pridajte vodu a rukami vypracujte cesto, ktoré sa nelepí na ruky, ale nie je príliš suché. Rozdeľte na rovnako veľké guľky, vyvaľkajte z nich tenké placky a smažte ich na rozpálenej panvici z oboch strán (1 - 2 minúty), kým sa placka nenafúkne a nezíska zlatistú farbu.
Palacinky vložte do utierky a nechajte ich zapariť. Palacinky pekne zmäknú a bude sa s nimi ľahko pracovať.
Sušené huby maitake namočte na 30 minút do horúcej vody. Potom ich 30 minút scedíme v horúcej vode. Potom ich podusíme na masle a odložíme bokom.
Mäso osolíme, okoreníme a opečieme na slnečnicovom oleji, aby sa sfarbilo, a odložíme bokom. Potom na tuku osmažte nadrobno nakrájanú bielu cibuľu a pridajte paradajkovú polpenu.
Mäso vložte späť do paradajkového základu a zalejte hovädzím vývarom tak, aby bolo mäso ponorené, a pridajte bobkový list, nové korenie a mexické oregano (má výraznejšiu chuť ako talianske).
Sušené chilli namočte do horúcej vody a nechajte zmäknúť. Odstráňte semienka, rozomeľte na pastu s trochou červeného vínneho octu a vodou, v ktorej sa chilli namáčalo. Pridáme k mäsu. Varte 2 až 3 hodiny, kým nezmäkne. Mäso vyberte, roztlačte vidličkou a prelejte paradajkovou omáčkou.
Časť omáčky si odložíme na opekanie palaciniek.
Vložte paradajky, čerstvé zelené jalapeño, bielu cibuľu, koriander a trochu trstinového cukru do mixéra a rozmixujte.
Namočte palacinky do paradajkovej omáčky a opečte z oboch strán. Na palacinku položte mäso, nastrúhaný čedar, nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, čerstvý koriander, salsu verde, vyprážané Maitake a limetku.
Obtiažnosť Počet porciíČas prípravy Celkový čas
Obtiažnosť 4 50 min180 min