Vyberte reč krajiny, do ktorej chcete tovar doručiť. Podľa toho prispôsobíme stránku, aby ste si mohli vybrať dopravu a zaplatiť za objednávku.

Strava pri nedostatku krvi (Xue Xu)

Strava pri nedostatku krvi (Xue Xu)

Čo je to krv

Krv vyživuje a zvlhčuje naše telo. Je materiálnym základom našej psychiky a ducha. Keď máme dostatok krvi, máme zdravé kĺby, šľachy a kosti, nemáme problémy s pohybom, krv vyživuje naše zmyslové orgány, máme sviežu pleť, dobre vidíme a nemáme problémy s vyprázdňovaním.

Ako sa prejavuje nedostatok krvi

Krvi môže byť v tele nedostatok celkovo alebo môže chýbať v jednotlivých orgánoch, zvyčajne v pečeni alebo srdci.

Neznamená to, že máme menej krvi ako iní ľudia, skôr ide o určitú energetickú kvalitu krvi.

Typické príznaky celkového nedostatku krvi

  • Bledé pery
  • Bledá, suchá a matná pokožka
  • Búšenie srdca
  • Závraty
  • Rozmazané videnie
  • Suché oči
  • Závraty
  • Bolesť hlavy
  • Kŕče, mravčenie, tiky, zášklby
  • Únava
  • Padanie vlasov
  • Suché a lámavé vlasy a nechty
  • Zápcha so suchou a mazľavou stolicou
  • Menštruačné problémy - slabá menštruácia, predĺžený cyklus
  • Môže, ale nemusí ísť o anémiu

Poškodené, vlasy,, ohromený, ázijský, mladý, žena,, dievča, ruka, drží, kefa

Nedostatok krvi sa výrazne prejavuje aj v psychickej oblasti:

  • Nespavosť
  • Nepokoj
  • Ľahká rozrušenosť
  • Depresia
  • Duševná zotrvačnosť
  • Zlá pamäť

Zásady stravovania pri nedostatku krvi

Všeobecné zásady

Pre posilnenie krvi je dôležitý vyšší podiel živočíšnych bielkovín a spôsob prípravy, ktorý podporuje doplnenie krvi a tekutín. Intenzívny silový tréning a namáhavé cvičenie nie sú vhodné. Vegánska alebo vegetariánska strava tiež nie je vhodná.

Nedostatok krvi sa zvyčajne vyskytuje najmä u žien. Nedostatočným stravovaním, vynechaním mäsa a vajec z jedálnička si môžu spôsobiť vážnejšie ochorenia a dokonca neplodnosť.

Konkrétne pokyny

Na posilnenie krvi je potrebné primerané vstrebávanie živín, ktoré sa priamo podieľajú na tvorbe krvi. Zdravá slezina je rozhodujúca pre účinné vstrebávanie živín. Tvorba krvi si vyžaduje vyšší príjem bielkovín, najmä živočíšnych, ako sú kuracie a hovädzie mäso. Vývary a polievky z organických kuracích a hovädzích kostí uvoľňujú čistý jin z kostnej drene.

Listová zelenina bohatá na chlorofyl, napríklad špenát, prispieva k lepšiemu vstrebávaniu železa a tvorbe krvi. Je dôležité obmedziť umelé prísady, hormóny a nadmerné množstvo soli alebo cukru v potravinách.

Príprava stravy

Uprednostňujeme dusenie, varenie v pare, varenie vo vode a blanšírovanie. V lete možno konzumovať surovú listovú zeleninu, v zime naklíčené výhonky strukovín.

Odporúčané potraviny

  • Vysokohodnotné bielkoviny: mäso (najmä kuracie, hovädzie a bravčová pečeň), vajcia, strukoviny, čierna fazuľa.
  • Listová zelenina: špenát, pšeničné klíčky, mrkva, repa, petržlen.
  • Ostatné: melasa, fermentovaná fazuľa, miso, tempeh, morské riasy, spirulina, čierny sezam, liči, kokosové orechy, ryža, červené víno, tmavé pivo, vegemite, marmite, čerešne, slivky, marhule, hrozienka, granátové jablko, šípkový a ibištekový čaj.

Nedostatok krvi v pečeni

  • Okrem všeobecných zásad sa odporúča konzumovať plody kustovnice čínskej (goji) varené s kuracím mäsom alebo v ryžovej kaši.

Zakázané potraviny

  • Rovnaké potraviny ako pri nedostatočnosti Qi sleziny.
  • Okrem toho horké, kyslé, slané a korenené/horúce jedlá, rafinované cukry, chemické prísady, hormóny.

Hovädzie,kosti,na,výrobu,vývaru.,surové,hovädzie,kosti,na,polievku.

Klinické poznámky

V podstate to isté ako nedostatok Qi sleziny.

Pomerné zloženie potravín pri nedostatku krvi

Základom stravy zameranej na posilnenie krvotvorného systému je zelená hmota z listovej zeleniny (30 - 40 %) a vysokohodnotné živočíšne bielkoviny (20 - 30 %) spolu s komplexnými sacharidmi (30 - 40 %). S prídavkom krvi možno pomer jednotlivých zložiek priblížiť k hodnotám predpísaným na celkové posilnenie sleziny.

Chvála vývarov

Mäsové vývary sú podľa tradičnej čínskej medicíny jedným z najlepších spôsobov doplnenia krvi. Nielenže pomôžu doplniť krv, ale zároveň nezaťažujú organizmus tak ako samotné mäso. Vývary majú schopnosť posilniť krv, energiu a imunitný systém.

Príprava a výber ingrediencií

Na dosiahnutie najlepších účinkov je ideálne použiť okrem kvalitného mäsa aj kosti, najlepšie morčacie. Kostná dreň obsahuje živiny, ktoré podporujú zdravie kostí a kĺbov. Najčastejšie sa pripravujú vývary z hovädzieho, kuracieho alebo slepačieho mäsa. Mrvené kosti pomáhajú okrem krvi vydolovať aj Ťingovú obličkovú esenciu.

Technika varenia v pare

Dôležité je vývar precediť, čo znamená variť ho na miernom plameni mnoho hodín. Tento proces umožňuje, aby sa do vývaru dostali všetky dôležité živiny z mäsa a kostí. Pomaly varený vývar je bohatý na kolagén, minerály a ďalšie prospešné látky.

Konzumácia vývaru

Vývar môžete skladovať v chladničke a každý deň si dopriať približne 2 dl ohriateho vývaru. Pravidelná konzumácia malého množstva vývaru môže pomôcť udržať telo v rovnováhe a podporiť celkové zdravie. Vývar sa môže použiť aj ako základ do polievok. Jednou z vynikajúcich možností je vietnamská polievka Pho Bo, ktorá kombinuje silný vývar s ryžovými rezancami, bylinkami a hovädzím mäsom.

Ďalšie zaujímavé informácie

V tradičnej čínskej medicíne sa vývary často odporúčajú ľuďom po chorobe alebo operácii, pretože podporujú rýchlejšiu regeneráciu organizmu. Vývary môžu byť užitočné aj pri zmierňovaní zápalov a podpore zdravého trávenia.