po-pá 7:00-15:00
Srdce, slezina a pečeň sú najtesnejšie spojené s krvou. Na tvorbu krvi z pohľadu čínskej medicíny má vplyv premena esencie z potravy a premena esencie Jing z obličiek. Esencia z potravy prenáša energiu čchi zo Sleziny do pľúc, kde sa mieša s čistou vdychovanou čchi obohatenou o energiu pľúc a srdca a preniká do ciev, kde sa mieša s krvou, aby ju doplnila a splynula s ňou. Transformácia esencie z obličiek prebieha v kostnej dreni a pečeni.
Aby krv mohla plniť svoje funkcie, musí neustále cirkulovať v cievach. Občas sa z nejakého dôvodu jej tok spomalí a potom zastaví, čo spôsobí zablokovanie, ktoré nazývame krvná stáza (Xue Yu). Príčinou krvnej stázy môže byť stagnácia pečeňovej Qi, prenikanie chladu do tela, zahustenie krvi teplom, oslabenie Qi, vonkajšie poranenie alebo oslabenie jangu a vznik vnútorného chladu.
Stáza krvi narúša mechanizmus Qi, a tak tvorí etiologický základ mnohých rôznorodých zdravotných problémov.
Hlavné zásady stravovania týkajúce sa obrazov stagnácie krvi sú podobné zásadám pri stagnácii energie Qi. Treba sa vyhýbať potravinám a návykom, ktoré zaťažujú pečeň (najmä stres), zhoršujú cirkuláciu energie Qi a krvi alebo ochladzujú a zužujú cievy.
Na rozprúdenie stagnujúcej krvi sa zvyčajne používajú korenené alebo zahrievacie jedlá. Ak je stav pacienta komplikovaný nadmerným teplom alebo nedostatkom Qi, zložky s teplou esenciou (napr. paprika, zázvor a cesnak) by sa mali používať opatrne. Opatrnosť je na mieste pri nasadzovaní stravy stimulujúcej krv v prípadoch, keď je stagnácia krvi komplikovaná alebo dokonca spôsobená nedostatkom Qi alebo Yang.
Všeobecne platí, že krvná stáza je sprievodným javom nejakého iného ochorenia alebo ju sprevádzajú iné ťažkosti. V takýchto prípadoch je lepšie namiesto toho, aby ste celú diétu založili na potravinách stimulujúcich krv, jednoducho doplniť akúkoľvek vhodnú diétu niekoľkými vybranými potravinami z nižšie uvedeného zoznamu. Ak je hlavným ochorením krvná stáza, možno spočiatku klásť zvýšený dôraz na potraviny podporujúce zriedenie krvi. Keď sa stav pacienta zlepší, diéta sa môže primerane upraviť.
Potrebujeme:
Postup:
Potrebujeme: 1:
Postup:
Predhrejte rúru na 160 °C, plech vyložte papierom na pečenie. Vo veľkej miske zmiešajte všetky semienka. V menšej miske dobre zmiešajte vodu, cesnak a cibuľu, zalejte zmesou semien, osoľte a dobre premiešajte. Zmes nechajte 30 minút odpočívať, kým nezhustne. Pomocou stierky rozotrite zmes na plech s papierom na pečenie, stierkou alebo nožom vykrojte ľubovoľný tvar a pečte približne 30 až 40 minút.
Cibuľu alebo cesnak môžete opäť nahradiť rozmarínom, tymianom alebo škoricou atď.