po-pá 7:00-15:00
50 g sušených húb Shiitake
400 g čerstvých cestovín
150 ml bieleho vína
450 ml crème fraîche (recept nižšie)
3 strúčiky cesnaku
2 šalotky
40 g masla
parmezán
soľ
korenie
(najlepšie pasterizovaná)
2 polievkové lyžice plnotučného kyslého cmaru
Sušené huby Shiitake namočte na 30 minút do horúcej vody. Potom prebytočnú vodu sceďte.
Cestoviny uvarte v osolenej vode tak, aby mali veľkosť sústa.
Šalotku nakrájajte nadrobno, cesnak na plátky a orestujte na masle. Orestujte nakrájané huby a zalejte ich bielym vínom. Nechajte alkohol odpariť a pridajte uvarené cestoviny s trochou škrobovej vody (voda, v ktorej sa varili cestoviny).
Nakoniec zmiešame s crème fraîche, aby vznikla krémová omáčka. Dochutíme soľou a korením a posypeme parmezánom. Podávajte na tanieri.
V nádobe zmiešajte smotanu s cmarmi a prikryte fóliou alebo papierom na pečenie. Nechajte nádobu pri izbovej teplote (22 - 25 °C) 12 až 24 hodín, kým krém nezhustne. Ak krém nezhustne ani po 24 hodinách, dajte ho na teplejšie miesto. Hotový krém premiešajte a vychlaďte v chladničke.
Obtiažnosť Počet porciíČas prípravy Celkový čas
Jednoduché 410 min.30 min