po-pá 7:00-15:00
20 g maitake v prášku
4 kačacie prsia
450 g varených zemiakov
350 g hrubej múky
300 g čerstvých ostružín
80 g masla
20 g masla na opekanie ostružín
olej na vyprážanie
2 strúčiky cesnaku
30 g cukru
soľ
tymián
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kocky, uvaríme do mäkka a čiastočne scedíme. Necháme len trochu tekutiny, posypeme hrubou múkou, osolíme a spojíme cesto. Podľa potreby môžeme pridávať múku, kým sa cesto nelepí. Potom cesto nechajte krátko vychladnúť.
V hrnci zohrejte olej na približne 140 °C. Vytvarujte zemiakové krokety a smažte ich dozlatista. Ešte horúce obalíme v prášku z húb maitake.
Kačacie prsia osolíme a opatrne narežeme kožu na mriežku (mäso neprerezávame).
Prsia položte kožou nadol na studenú panvicu. Potom začnite pomaly opekať mäso na koži (tuk odoberte a použite pri ďalšom varení). Keď je koža zlatistá, pridajte maslo, strúčiky cesnaku, tymián a otočte prsia mäsom nadol. Opekáme 1 minútu.
Vložte do predhriatej rúry na 180 °C na 3 minúty kožou nahor. Mäso vyberte a nechajte približne 10 minút odpočívať. Mäso bude mať približne 54 °C (stredne prepečené).
Teraz pripravte čerstvú ostružinovú omáčku. Ostružiny podusíme na masle, kým sa úplne nerozvaria, a potom pridáme 30 g cukru. Nechajte cukor rozpustiť a potom rozmixujte. Omáčku preceďte cez jemné sitko a podávajte.
Podávajte na tanieri.
Obtiažnosť Počet porciíČas prípravy Celkový čas
zložitejšie 430 min.70 min