po-pá 7:00-15:00
Rozmaznávajte svoj JALUDEK v októbri! Práve v tomto mesiaci býva najčastejšie oslabený.
Dobre fungujúci žalúdok je v tradičnej čínskej medicíne veľmi dôležitý, pretože v spolupráci so slezinou vytvára energiu, ktorá je zdrojom životnej sily pre celé naše telo. Žalúdok umožňuje dozrievanie a rozklad potravín, čím oddeľuje čisté od nečistého. Čisté posiela do Sleziny, ktorá ďalej rozdeľuje získanú energiu Qi, a nečisté posiela do tenkého čreva, kde sa vylúčia.
Keď tento proces funguje správne, trávenie a metabolizmus sú dokonale vyvážené a máme zdravú chuť do jedla. Keď žalúdok dobre funguje, ostatné orgány sú silné.
Z kvalitnej potravy dráha sleziny "vyrába" kvalitné "palivo", t. j. energiu Qi a krv Xue, ktoré sú potrebné pre zdravé fungovanie organizmu. Naopak, nekvalitné potraviny majú tendenciu spôsobovať v tele mnohé nerovnováhy.
Ako teda najlepšie hospodáriť - a to nielen v októbri?
Raňajky sú nevyhnutné - najviac energie sa nachádza v žalúdku medzi 7. a 9. hodinou ráno, takže ak hladujete, vaše telo zostáva bez potrebnej energie a nedokáže rovnako dobre zhodnotiť neskoršie jedlo v prospech vašich orgánov. Najlepšie sú obilninové kaše - kukuričná, jačmenná, ovsená, pohánková, ryžová - alebo teplé polievky.
Z každého jedla si urobte pokojný rituál - nejedzte pred televízorom, počítačom alebo neriešte počas jedla pracovné problémy. Ani to najlepšie jedlo, ktoré zjete v zhone a strese, vám však neprinesie žiadny úžitok - práve naopak.
Dávajte si pozor na to, ČO a KEDY jete - kvalitné jedlo nie je to, čo nám chutí, ale to, čo nám robí dobre. Platí zásada, že dobré jedlo (dobré pre naše telo) je také, po ktorom sa cítime lepšie ako predtým. Z toho vyplýva, že ak je človek po jedle unavený, ospalý, nafúknutý a má pocit ťažkého žalúdka, toto jedlo nebolo pre neho to pravé.
Posilňujúce potraviny pre žalúdok sú