po-pá 7:00-15:00
Imunitný systém funguje ako armáda a jeho jednotlivé zložky nás chránia pred inváziou vonkajších útočníkov. V súčasnosti lekári a vedci čoraz častejšie nachádzajú súvislosti medzi imunitným systémom a vznikom mnohých rôznych ochorení. Ide nielen o ochorenia z invázie vonkajších patogénov, ako sú vírusy, baktérie, chlamýdie, toxíny atď. ale aj o ochorenia spôsobené nedostatočne reagujúcim imunitným systémom. Ide predovšetkým o alergie, pri ktorých imunitný systém vyhodnotí úplne neškodný vonkajší podnet, napríklad peľ, ako cudzorodú látku, proti ktorej treba bojovať. A tak spustí neprimerane silnú imunitnú reakciu. Ďalším problémom je, ak náš imunitný systém začne vyhodnocovať naše vlastné a neškodné bunky ako nepriateľa a začne ich postupne ničiť. Takto sa prejavujú autoimunitné ochorenia. Tieto autoimunitné reakcie postupne prerastajú do precitlivenosti podobnej alergii, keď imunitný systém reaguje na rôzne látky, ktoré by mal prehliadnuť, a napáda časti nášho tela. Problémy s imunitným systémom sú teda hlbšou príčinou celého radu ochorení: psoriázy, Crohnovej choroby, reumatoidnej artritídy, sklerodermie, tyreoiditídy, cukrovky 1. typu a mnohých ďalších.
Podľa tradičnej čínskej medicíny sú všetky choroby len disharmóniou jin a jang v našom tele. Pokiaľ ide o imunitný systém, sú zaň zodpovedné najmä tri orgány: slezina, obličky a pľúca. Slezina produkuje palivo (energiu Qi a krv) pre každodenný život. Obličky uchovávajú energiu a esenciu, ktorú sme zdedili po našich predkoch. Pľúca regulujú póry na pokožke, a tým zabraňujú invázii vonkajších patogénov.
Ako spoznáme oslabenie týchto troch orgánov?
Človek s oslabenou slezinou býva unavený, čo sa zhoršuje po jedle, býva bledý, môže trpieť nechutenstvom, ale aj rôznymi chuťami (najmä na sladké), trpí nadúvaním a mäkkou stolicou. Často nadmerne premýšľa. Ak je jeho obličkový jang oslabený, je unavený, bledý, chladný, má studené končatiny, problémy s močením a stratu libida. Ak chýba jin obličiek, objavujú sa rôzne prejavy slabosti, nočné potenie, návaly horúčavy alebo problémy s plodnosťou. Slabosť pľúc sa môže prejavovať dýchavičnosťou, kašľom, nechuťou hovoriť alebo slabým hlasom, plačlivosťou alebo sklonom k smútku.
- Jedzte nekompromisne pravidelne, v rovnakom čase. Ak jete každé dve hodiny, slezina musí neustále vynakladať energiu na trávenie potravy a čoskoro sa vyčerpá.
- Jedzte maximálne 3 - 4 krát denne, nie častejšie. Slezina si potrebuje oddýchnuť a načerpať sily na ďalšie trávenie. Mala by tiež odpočívať 12 hodín, takže nočné nájazdy na chladničku jej nerobia dobre.
- Jedzte do polosýtosti
- Jedzte kvalitné potraviny, ktoré obsahujú dostatok živín. Vynechajte priemyselne spracované potraviny obsahujúce rôzne prídavné látky.
- Jedzte pestrú stravu
- počas dňa pite teplú vodu
Pri oslabenej imunite sa v strave zamerajte na posilnenie čchi sleziny.
Jedálny lístok určený na posilnenie Qi sleziny kladie dôraz na chutné jednoduché jedlá pozostávajúce z relatívne malého množstva ingrediencií. Základom tejto stravy sú komplexné sacharidy doplnené malým množstvom vysokohodnotných bielkovín a ľahko dusenou zeleninou. Aby ste zo stravy získali čo najkvalitnejšiu Qi, samotné jedlo musí byť čerstvé a plné života a musí lahodiť nielen jazyku, ale aj oku. Najlepšiu Qi majú miestne sezónne potraviny.
Hoci sa každé jedlo musí variť, neodporúčame zbytočné varenie do kašovitého stavu. V závislosti od druhu potraviny zvyčajne stačí ľahké dusenie, aby jedlo zostalo aspoň trochu chrumkavé. Listovú a krehkú zeleninu, ako je brokolica alebo fazuľa, stačí len zľahka povariť, zatiaľ čo koreňová zelenina a obilniny si zachovajú svoj tvar, štruktúru a Qi aj po dlhom pomalom varení.
Proces trávenia jedla sa začína v ústach, preto je potrebné jedlo dôkladne prežúvať a pomaly si ho vychutnávať. Človek si musí jedlo vychutnávať. Prísna alebo monotónna strava škodí slezine.
Samotná príprava môže mať významný vplyv na celkovú kvalitu Qi a priaznivé účinky jedla. Je samozrejmé, že jedlá pripravené s láskou a potešením chutia lepšie ako tie kúpené v obchodoch alebo pripravené v zhone či s nechuťou. To je často kameňom úrazu, pretože nie každý rád varí alebo má na to čas. Vynaloženie času a úsilia na vlastnú výživu je však samo osebe dôležitou súčasťou liečebného procesu. V skutočnosti sa môžete sami aktívne podieľať na posilňovaní svojej sleziny tým, že si cez víkendy vyhradíte čas na prípravu hustých a výživných polievok, zeleninových a mäsových vývarov a dusených štiav. Zlepšíte si tak duševnú pohodu, čo je tiež dobré pre vašu slezinu.
Neutrálne alebo teplé sladké chute: Slezina: ľahké obilniny, najmä biela ryža a ryžová kaša (congee), ovos, pražený jačmeň, lepkavá (sladká) ryža, špalda, tekvica, sladké zemiaky, zeler, tekvica, mrkva, kukurica, paštrnák, cícer, čierna fazuľa, batáty, hrášok, vlašské orechy, kompót, kuracie mäso, hovädzie mäso, jahňacie mäso, pečené mäso, fazuľa, makrela, tuniak, sardely
Prudké chute (v malom množstve): cibuľa, pór, cesnak, repa, paprika, čerstvý zázvor, škorica, muškátový oriešok, fenikel, kuchynské korenie
Komplexné sladké chute (v malom množstve): melasa, datle, ryžový sirup, jačmenný slad, palmový cukor.
Nevarené a surové potraviny studenej povahy: (v množstve viac ako 1 - 2 gramy denne), pivo: šaláty, surové ovocie (celé a vylisovaná šťava, najmä citrusové plody), pšenica, klíčky a výhonky obilnín, surová zelenina, paradajky, špenát, mangold (rímsky šalát), tofu, pšeničná tráva, morské riasy, soľ, príliš veľa sladkých potravín a koncentrovaných sladidiel, hnedá ryža, antibiotiká, vitamín C (v množstve viac ako 1 - 2 gramy denne), pivo
Vlhkosť udržujúce a vlhkosť produkujúce: zmrzlina a mliečne výrobky (okrem malého množstva masla a jogurtu), cukor, čokoláda, orechy a semená (okrem vlašských orechov), orechové maslá
Vitálne huby si zaslúžia osobitnú pozornosť v prípade oslabenej alebo nedostatočne reagujúcej imunity. Patria sem Cordyceps, Agaricus, Reishi, Shiitake, Maitake, Coprinus, Hericium alebo japonské Enoki. Okrem toho, že oslabenú imunitu posilňujú, môžu ju aj regulovať, ak je jej reakcia nedostatočná. Vo forme 30 % extraktov sa ich účinky v súčasnosti využívajú najmä pri onkologických problémoch. Používajú sa ako doplnková liečba pri chemoterapii alebo rádioterapii.
Spracoval Milan Schirlo - praktický lekár tradičnej čínskej medicíny (MycoMedica.cz)