po-pá 7:00-15:00
Nejde len o choroby spôsobené vonkajšími patogénmi, ako sú vírusy, baktérie, chlamýdie a toxíny, ale aj o choroby spôsobené prehnanou reakciou imunitného systému. Patria sem najmä alergie, keď imunitný systém mylne vyhodnotí neškodný vonkajší podnet, napríklad peľ, ako cudzorodú látku, proti ktorej treba bojovať. V dôsledku toho sa v tele spustí neprimerane silná imunitná reakcia.
Autoimunitné ochorenia sa prejavujú vtedy, keď náš imunitný systém začne vyhodnocovať naše vlastné a neškodné bunky ako nepriateľské a začne ich napádať a postupne ničiť. Tieto autoimunitné reakcie organizmu tak postupne vytvárajú precitlivenosť podobnú alergiám, keď telo reaguje na rôzne látky, ktoré by malo za normálnych okolností ignorovať, a začne napádať časti nášho tela. Problémy imunitného systému sú tak hlbšou príčinou celého radu ochorení, ako je Crohnova choroba, psoriáza, reumatoidná artritída, tyreoiditída, sklerodermia, cukrovka 1. typu a mnohé ďalšie.
Podľa tradičnej čínskej medicíny sú všetky choroby prejavom nerovnováhy medzi jin a jang v našom tele. Správne fungovanie imunitného systému zabezpečujú najmä tri orgány: slezina, obličky a pľúca. Slezina poskytuje energiu (Qi) a vytvára palivo (krv) pre normálny život, obličky uchovávajú energiu a esenciu, ktorú sme zdedili po našich predkoch, a pľúca regulujú póry na pokožke, aby zabránili prenikaniu vonkajších patogénov.
Človek s oslabenou slezinou je často unavený, má bledú pokožku, môže trpieť nechutenstvom, nadúvaním a mäkkou stolicou. Ak je oslabená oblička Jang, môže byť chladný, mať studené končatiny, ťažkosti s močením a stratu libida. Ak chýba Jin oblička, spája sa to s rôznymi prejavmi slabosti, nočným potením, návalmi horúčavy alebo problémami s plodnosťou. Slabosť pľúc môže spôsobiť kašeľ alebo ťažkosti s dýchaním, sklon k smútku alebo zvýšenú plačlivosť, prípadne aj nechuť hovoriť alebo slabý hlas.
Tu je niekoľko všeobecných pravidiel, ako posilniť imunitný systém:
Pri oslabenej imunite sa zamerajte na posilnenie čchi sleziny. Váš jedálniček by teda mal obsahovať jednoduché a chutné jedlá zložené z pomerne malého množstva ingrediencií. Jej základom by preto mali byť komplexné sacharidy s kvalitnými bielkovinami a ľahko tepelne upravená zelenina. Pri príprave jedla je veľmi dôležité zachovať rovnováhu medzi varením a výživovými vlastnosťami potravín. Nemali by byť rozvarené na kašu, ale skôr ľahko uvarené, aby zostali chrumkavé. Takže zatiaľ čo listovú a jemnú zeleninu, ako je fazuľa alebo brokolica, možno variť zľahka, koreňová zelenina a obilniny si zachovajú svoj tvar, štruktúru a Qi aj po dlhšom pomalom varení.
Ak však chcete zo svojej stravy získať čo najkvalitnejšiu Qi, vždy si vyberajte suroviny, ktoré sú čerstvé, plné života a lahodia jazyku aj oku. Miestne, sezónne potraviny majú najlepšiu Qi.
Proces trávenia sa začína v ústach, preto je dôležité jedlo dôkladne rozžuť a vychutnať si ho. Jedlo si treba vychutnávať, pretože prísna alebo monotónna strava môže oslabiť slezinu. Zároveň je dôležité nepodceňovať samotnú prípravu jedla, pretože jedlo pripravené s láskou a starostlivosťou chutí lepšie ako jedlo kúpené v obchode alebo pripravené narýchlo či s odporom. Hoci nie každý má v dnešnej dobe čas na varenie, venovanie sa vlastnej výžive je dôležitou súčasťou liečebného procesu. To všetko môže mať významný vplyv na posilnenie sleziny a celkovej kvality Qi. Preto si aspoň cez víkend nájdite čas na prípravu kvalitných jedál, ako sú výživné polievky, zeleninové a mäsové vývary alebo šťavy z duseného mäsa a zeleniny.
Neutrálne alebo teplé sladké chute: Medzi tieto potraviny patria ľahké obilniny, najmä biela ryža aryžová kaša (congee), lepkavá (sladká) ryža, ovos, pražený jačmeň, špalda, sladké zemiaky, mrkva, tekvica, zeler, paštrnák, tekvica, čierna fazuľa, kukurica, fazuľa, vlašské orechy, hrášok, bataty, kompót, kuracie, hovädzie alebo jahňacie mäso, pečeň, fazuľa, sardely, tuniak, makrela.
Prudké chute (mali by sa konzumovať v malých množstvách): medzi tieto potraviny patria cesnak, cibuľa, paprika, pór, fenikel, repa, čerstvý zázvor, škorica, muškátový oriešok a kuchynské korenie.
Komplexné sladké chute: medzi tieto potraviny patria datle, melasa, jačmenný slad alebo ryžový sirup, palmový cukor. Všetky tieto potraviny by sa tiež mali konzumovať v obmedzenom množstve.
Surové a tepelne neupravené potraviny studenej povahy: K týmto potravinám patria šaláty, surová zelenina, surové ovocie (vrátane vylisovanej šťavy, najmä z citrusových plodov), paradajky, klíčky a obilné výhonky, pšenica, mangold, tofu, špenát, morské riasy, soľ, hnedá ryža, pivo, vitamín C v množstve viac ako 1 - 2 gramy denne, veľké množstvo sladkých potravín a priemyselných sladidiel, antibiotiká.
Potraviny produkujúce a udržujúce vlhkosť: patria sem mliečne výrobky (okrem malého množstva jogurtu alebo masla), zmrzlina, čokoláda, rafinovaný cukor, orechy a semená (okrem vlašských orechov) a orechové maslá.
Vitálne huby si zaslúžia osobitnú pozornosť pri oslabenej alebo nadmerne reagujúcej imunite, pretože dokážu imunitu posilniť a zároveň regulovať jej reakcie. Patria medzi ne Hericium, Reishi, Cordyceps, Agaricus, Coprinus, Shiitake, japonské Enoki alebo Maitake. Ich účinky sa v súčasnosti využívajú vo forme 30 % extraktov najmä pri onkologických problémoch, pričom sa používajú ako doplnková liečba pri chemoterapii alebo rádioterapii.