po-pá 7:00-15:00
Tuk je jednou zo zložiek stravy, považuje sa za makroživinu, preto ho musíme konzumovať veľa. Konkrétne by mal tvoriť 30 % kalorického príjmu, v zime alebo u detí dokonca 35 %! Ako vidíte, dôležitý je celkový kalorický príjem. Tuk nám dodáva najviac energie, šetrí naše obličky, a čo je najdôležitejšie, je to látka potrebná pre správnu funkciu pečene a mozgu! Pri chudnutí alebo úprave hladiny cholesterolu je potrebné zachovať potrebný príjem tukov a znížiť príjem ostatných dvoch živín, zvyčajne však len sacharidov. Okrem športujúcej populácie väčšina ľudí v našej krajine nemá v strave dostatok bielkovín.
Medzi tuky patria mastné kyseliny. Tie môžu byť nasýtené alebo nenasýtené. Každá z nich má trochu inú funkciu. Kým nasýtené slúžia predovšetkým ako zdroj energie, nenasýtené môžu aj čistiť. Odvážajú škodlivé látky, ktoré potom odchádzajú z tela vo forme žlče. Potrebujeme oba typy, pretože medzi nasýtenými aj nenasýtenými mastnými kyselinami nájdeme také, ktoré sú škodlivé alebo prospešné.
Podobne je to aj s cholesterolom, látkou steroidnej povahy, ktorá pomáha telu spracovávať tuky a je dôležitou súčasťou bunkových membrán a steroidných hormónov. HDL cholesterol sa považuje za dobrý, LDL cholesterol za zlý. Ich pomer sa však v tele mení podľa potreby.
Krvné cievy rozvádzajú krv, najcennejšiu tekutinu. Nie je to len krehká rúrka. Z vnútornej strany je vystlaná tzv. cievnym endotelom, ktorý má mnoho funkcií a chráni cievu aj pred poškodením, napr. kyselinami vznikajúcimi pri látkovej premene. Pri nedostatočnej výžive sa endotel stenčuje a cieva je náchylná na poškodenie a krvácanie. V tomto momente môžeme byť vďační LDL cholesterolu, ktorý je lepkavý a môže poškodené miesto "upchať". Zatiaľ je to dobré. Problém nastáva, keď sa problém nerieši a cholesterolové záplaty sa hromadia. Cieva sa postupne upcháva, stáva sa nefunkčnou a hrozí riziko vzniku zrazenín.
Podľa tradičnej čínskej medicíny pečeň riadi priechodnosť tela, a teda aj ciev. Pečeň je tiež miestom, kde sa LDL cholesterol môže premeniť späť na voľný cholesterol a použiť na tvorbu žlčových kyselín, dôležitých pre trávenie tukov.
Najčastejšou patológiou pečene je stagnácia Qi, ktorá vytvára teplo. Ak sa k tomu pridá patologická vlhkosť z oslabeného trávenia, vzniká vlhké teplo. To sa môže ďalej šíriť do ciev. Vlhké teplo sa upcháva a môže spôsobiť chronický zápal, ktorý sa prejavuje ako vaskulitída a arteritída alebo zápal ciev.
V prvom rade je potrebné upraviť stravu a pitný režim a začať sa hýbať. Vždy je príjemnejšie dať niečo zo seba namiesto prílišného obmedzovania jedla. Stačí svižná prechádzka, čo je okrem iného činnosť, ktorá rozprúdi pečeňovú Qi. Dôležité je, aby trvala aspoň 30 minút v kuse a aby sme sa trochu zadýchali. Spaľovaniu tukov pomáha aj nižšia intenzita bez nadmerného potenia.
Keď vonku nie je pekne alebo časovo nevychádza, môžete sa doma trochu ponaťahovať alebo cvičiť Qi Gong či Tai Chi. Krvným cievam prospieva, že nie sú stlačené skráteným alebo prepracovaným svalom.
Okrúhly Budha
Úpravu množstva podkožného tuku a hladiny lipidov v krvi zvládajú bylinky oveľa lepšie ako chemické lieky. Navyše pri správnom používaní nemajú žiadne škodlivé vedľajšie účinky. Zaujímavou bylinkou je Jiao Gu Lan alebo Gynostema päťlistá, ktorá posilňuje Qi a ochladzuje teplo. Nájdete ju v receptúrach na udržanie zdravia a dlhovekosti. Zo západného pohľadu ovplyvňuje normálnu hladinu cukru a lipidov v krvi, normálnu funkciu pečene a tiež kardiovaskulárny systém. Je súčasťou zmesi Ti Zhong Jian Qing Tang(Okrúhly Budha). Spolu s ďalšími bylinami dopĺňajú Qi sleziny a odstraňujú vlhkosť z tela. Tým sa harmonizuje trávenie.
Na cholesterol, ktorý sa už usadil v cievach, je špecialistom fermentovaná červená ryža. Nájdete ju v našom MycoCholest. V správnom dávkovaní dokáže udržať správnu hladinu cholesterolu a triglyceridov v tele. V kombinácii s bylinkami v zmesi Ti Zhong Jian Tang je účinok výraznejší a zameriava sa hlavne na koreň problému, ktorým je oslabené trávenie.