po-pá 7:00-15:00
Pečeň je hlavným detoxikačným orgánom nášho tela. Každý deň bojuje so stovkami toxických látok z prostredia, ale aj s hriechmi, ktoré páchame na vlastnom tele. Aby naše telo dobre fungovalo, mali by sme mu aspoň raz ročne podať pomocnú ruku. Možno tým, že mu dáme malú stopku, možno aj spiatočku, a pustíme sa do riadenej detoxikácie.
"Od malička nás učili starať sa o svoju vonkajšiu čistotu. Pravidelne si umývame ruky, vlasy a telo od nečistôt, s ktorými prichádzame počas dňa do kontaktu. Je to pre nás samozrejmosť a robíme to každý deň. Ale nenaučili nás udržiavať v čistote naše vnútorné prostredie. Vzhľadom na to, ako sa stravujeme a ako celkovo žijeme, je však táto téma viac ako aktuálna a potrebná," hovorí Lukáš Bulín, odborník na funkčnú medicínu a výživu.
Kľúčovým faktorom pri detoxikácii organizmu je prirodzená strava bohatá na ovocie a zeleninu, orechy, semená a strukoviny. Pre detoxikáciu je nevyhnutný aj zvýšený príjem vlákniny, ktorá čistí obsah čriev. Nevhodné sú rafinované cukry, biele pečivo, údeniny, červené mäso, alkohol, rôzne sladké, slané a vyprážané pochutiny.
Množstvo prijímaných tekutín by sa tiež malo prispôsobiť ročnému obdobiu a teplote. Keď prší alebo je vlhko a chladno, stačí piť oveľa menej ako v teplom počasí. Každý by sa mal naučiť premýšľať o tom, koľko tekutín by mal v daný deň prijať v závislosti od počasia a druhu konzumovaného jedla (viac tekutín vs. hustejšie jedlo).
Ako hrubé vodítko sa uvádza, že dospelý muž by mal vypiť aspoň 3 litre vody denne, zatiaľ čo priemerná žena potrebuje len 2,5 litra. Tieto údaje sa však často líšia. Veľmi záleží na vašej hmotnosti a životnom štýle, ako aj na miere potenia. Je pochopiteľné, že čím viac sa hýbete, tým viac vody musíte vypiť. Vždy by ste sa však mali riadiť predovšetkým svojimi potrebami a reakciami svojho tela.
Podľa tradičnej čínskej medicíny je pečeň akýmsi "hlavným veliteľom" nášho organizmu, z ktorého vychádzajú zámery. Plní v tele mnoho dôležitých funkcií súvisiacich s krvou, čchi a telesnými tekutinami. Podľa tradičnej čínskej medicíny pečeň uskladňuje krv a riadi vnútorný tok v tele.
Ich úlohou je zabezpečovať pohyb energie, krvi, živín a telesných tekutín v tele.
Sú priradené k prvku Drevo a ich systém v tele zahŕňa žlčník, šľachy a väzy, nechty a oči.
Kardinálnym smerom je východ a hlavným ročným obdobím je jar.
Detoxikačná funkcia pečene je celkom nenahraditeľná. Rozkladá všetky cudzie látky, ktoré sa akýmkoľvek spôsobom dostanú do tela, t. j. drogy, alkohol, lieky, jedy, ako aj látky vytvorené v tele. Iba pečeňové bunky sú vybavené na rozklad a premenu cudzorodých zlúčenín. Ich hlavnou úlohou je premieňať látky na menej toxické a lepšie rozpustné vo vode, čím uľahčujú ich vylučovanie žlčou, stolicou a najmä močom.
O dôležitosti správneho fungovania pečene preto netreba diskutovať. A práve ich čistenie býva základom každej správnej detoxikácie. Napríklad zelenina je skvelým spôsobom očisty pečene:
Na čistenie pečene sú skvelé aj listy púpavy a žihľavy, rozmarín a tymián, kurkuma, nopál, ľanové a chia semienka, chlorella a mnohé ďalšie.
Pravdepodobne najznámejšou bylinou na čistenie pečene je Petrec mariánsky marihuana. Je to pôvabná rastlina, dorastá do výšky dvoch metrov a vyzerá ako, no, ako bodliak. Ľudový názov pre túto kvetinu je "Kristova koruna" alebo "Mariánsky bodliak". Naši predkovia používali túto bylinu v snahe vyriešiť problémy spojené s brušnou dutinou. Vyrábali z nej likéry a tinktúry na uvoľnenie pečene. A ešte skôr, v starovekej antike, si ľudia mysleli, že ich dokonca ochráni pred uštipnutím hadom.
Podľa vedeckých dôkazov Petrec mariánsky marihuana chráni pečeňové bunky pred škodlivými toxínmi a pomáha ich regenerovať. V dôsledku chémie, ktorou sme obklopení, nezdravých potravín, znečisteného ovzdušia atď. sú pečeňové bunky zanesené neštiepenými organickými látkami, ktoré obmedzujú vnútrobunkovú cirkuláciu. To následne znižuje obsah vody v bunkách, ktorá je veľmi dôležitá pre metabolizmus. Na zníženie obsahu vody v bunkách nadväzuje problematický metabolizmus v celom tele, čo celý organizmus vystavuje stresu. Petrec mariánsky obsahuje látky, ktoré podporujú činnosť pečeňových enzýmov, a tým pomáha chrániť pečeňové bunky pred týmito toxínmi.
Dôležitou zložkou pestreca mariánskeho je flavonolignán silymarín. Najviac je koncentrovaný v semenách, menej v listoch alebo v koreni. Súčasná západná medicína ho považuje za antioxidant, ktorého pôsobenie prispieva k normálnemu tráveniu a čisteniu pečene. Prispieva tiež k udržaniu normálnej hladiny cukru v krvi. Podporuje normálnu funkciu pečene. Rovnako má vplyv na normálnu činnosť srdca. Okrem toho podporuje aj prirodzenú obranyschopnosť organizmu a jeho celkovú odolnosť.
Jednoducho, prichádza jar a s ňou aj tá krásna chvíľa, keď necháte svoju pečeň aspoň na pár dní odpočívať. Ona sa vám za to odvďačí - zdravím a pokojom na duši. A kedy má telo rado zdravie a pohodu viac ako na jar?