Vyberte reč krajiny, do ktorej chcete tovar doručiť. Podľa toho prispôsobíme stránku, aby ste si mohli vybrať dopravu a zaplatiť za objednávku.

Strava pri nedostatku Yin

Strava pri nedostatku Yin

Popis obrázku

Yin je opakom Yang. Je to naša výživa a materiálny základ. Krv a ostatné tekutiny sú súčasťou jin.

Symptómy nedostatku Yin

Obrázok príznaky:

  • Pocit sucha v ústach
  • Pocit smädu (najmä večer)
  • Pocit tepla v nohách (najmä v noci)
  • Nočné potenie
  • Nepokoj, nervozita, depresia
  • Problémy so spánkom
  • Závraty
  • Búšenie srdca
  • Vnútorné pocity tepla
  • Emocionálna nestabilita, podráždenosť
  • Strata hmotnosti
  • Začervenaná pokožka v oblasti dekoltu
  • Slabosť dolných končatín, kolien a bokov
  • Menštruačné ťažkosti
  • návaly horúčavy

Tento nedostatok ovplyvňuje najmä orgány pečene, srdca, pľúc a obličiek.
Environmentálne problémy, sucho, dezertifikácia, smäd, znečistenie našej krajiny a

Všeobecné zásady stravovania pri nedostatku Yin

Pri liečbe nedostatku Yin odporúčame potraviny, ktoré poskytujú koncentrovanú výživu vhodnú na udržanie alebo posilnenie integrity tkanív, ako aj na podporu zvýšenia hladiny vlhkosti a tekutín. Strava zameraná na výživu Yin sa riadi podobnými všeobecnými zásadami ako strava určená na posilnenie krvi - má vyšší podiel bielkovín, širokú škálu listovej a koreňovej zeleniny a výživnejšie obilniny, ako je napríklad pšenica. Okrem toho obsahuje aj hydratačné a lubrikačné zložky. Živiny a oleje koncentrované v semenách a rôznych druhoch fazule prispievajú k budovaniu tela a mazaniu. Živočíšne bielkoviny sú na tento účel ideálne, ale zdroje prijaté v nadmernom množstve alebo príliš koncentrované, ako sú vajcia, syr alebo smotana, môžu spôsobiť prehriatie a hromadenie hlienu.

Rovnako ako pri produkcii Qi a tvorbe krvi slúžia slezina a žalúdok na extrakciu Yin z potravy. Strava sa preto riadi vyššie uvedenými zásadami na udržanie zdravia sleziny a jedinou zmenou je pridanie niektorých potravín, ktoré sú na tento účel špeciálne vhodné.

Odporúčané potraviny

  • Špalda, kukurica, dlhozrnná ryža, pohánka, pšenica, ovos, pohánka, jačmeň
  • Bravčové mäso, ustrice, kuracie mäso, kačacie mäso, holuby, smrž, vajcia, maslo, mlieko a syry v malých množstvách, jogurt, tofu, tempeh
  • Španielske makrely, sardinky, ustrice, mušle, lastúry, sépie, morské riasy, spirulina, morské riasy
  • Špenát, paradajky, čínska kapusta, brokolica, baklažán, karfiol, zeler, cuketa, tekvica, zemiaky, sladké zemiaky, melón, fazuľa, repa, huby, želatína
  • Fazuľa adzuki, čierna fazuľa, jablká, banány, moruše, mango, kokosové orechy, fazuľa mungo, arašidy, olivový olej, ľanový olej, mandľový olej
  • Jablká, hrušky, jahody, banány, hrozno, maslo, tvrdý syr, kyslé výrobky, pivo, červené ovocné šťavy v lete.

Surový, červený, fazuľa, alebo, Azuki, fazuľa, semená, textúra, pozadie

In žalúdok

  • Yin prášok z kôry brestu, huba rosnička, morské riasy, jačmeň, pohánka, tofu, fazuľa mungo, špargľa, sladké zemiaky, maslo, mlieko, pomaranče, mandarínky, liči, jablká, banány, ananás, slivky, granátové jablko.

Yin Plic

  • Hrušky, broskyne, jablká, banány, figy, papája, jahody, paradajky, fazuľa, morské riasy, chaluhy, želatínové huby, spirulina, sójové mlieko, tofu, tempeh, bravčové mäso, ustrice, maslo, mlieko, syr, píniové semienka.

Yin Ledvin

  • Bravčové mäso, bravčové obličky, kačacie mäso, jačmeň, jačmeň, tofu, fazuľa, čierna fazuľa, čierna sója, čierne obličky, čierny sezam, čučoriedky, černice, morské riasy, Judášovo ucho.

Vyhýbajte sa

Zahrievaniu, sušeniu, horkým a koreneným jedlám: Chilli, karí, rôzne koreniny, škorica, cesnak, zázvor, cibuľa, šalotka, pór, bazalka, klinčeky, wasabi, káva, jahňacie mäso, krevety, teľacie mäso, holuby, divina, ocot, citrusy, uhorky, čaj, cigarety, vitamín B, kortikosteroidy, stimulačné drogy (amfetamíny, kokaín, extáza), nesteroidné protizápalové lieky (žalúdočný jin), tvrdý alkohol, červené víno, káva max. 1x denne, horúce nápoje, pri ktorých sa spotíte, grilovanie, vyprážanie a pečenie, instantné jedlá a fast food.

Klinické poznámky

Okrem stravy je dôležité doplniť Yin dostatočným spánkom a pravidelným denným režimom. Ráno začnite pohárom prevarenej teplej vody, do ktorej pridáte čajovú lyžičku medu na doplnenie tekutín a podporu činnosti čriev. Počas dňa by sme nemali zabúdať piť, najmä medzi 10. a 12. hodinou, opäť buď prevarenú vodu, alebo bylinkový čaj. Pred jedlom je ideálne vypiť zeleninový alebo obilný vývar, ktorý naštartuje žalúdok a zohreje ho na prevádzkovú teplotu. Pri únave nešportujte, venujte sa buď strečingovým cvičeniam, alebo relaxačným technikám a uprednostnite prechádzky vonku. Vyživujte jin hlavne na jeseň a v zime, najlepšie potraviny v tomto období sú kačica, jarná cibuľka, surový zázvor, sladké zemiaky.

Pomerné zloženie potravín pri nedostatku jin

Komplexné sacharidy z obilnín alebo zeleniny a listová zelenina, vodnatá zelenina a ovocie by mali byť zastúpené v približne rovnakom pomere. Zvyšok tvoria vysokohodnotné bielkoviny (živočíšne a strukovinové) a orechy a semená. Prospešné sú aj menšie množstvá vysokohodnotných mliečnych výrobkov, ako sú bio syry, bio kravské a kozie mlieko, jogurty a maslo, najmä ak sú dehydrované.

Recepty

Ryžový vývar

V starej Číne sa jedol 1. a 15. deň lunárneho mesiaca v deň splnu mesiaca a vždy skoro ráno počas sviatkov. Bolo to preto, lebo to bolo jedlo navyše v rámci dňa. Číňania zvyčajne jedli dvakrát denne. Najväčšie jedlo bolo večer a dôvodom bolo upokojenie tela po práci a istota, že jedlo bude dobre strávené.

Ranný ryžový vývar má osviežujúci charakter, podporí doplnenie Yin, podporí funkciu čriev a žalúdka a pomôže ich očistiť.

Potrebujeme:

  • Potrebujeme: 1 polievkovú lyžicu guľatozrnnej jazmínovej ryže
  • 1 l vody
  • štipku soli

Postup:

Ryžu s vodou a štipkou soli privedieme do varu, potom ju stiahneme na mierny oheň a varíme 2 hodiny. Podávajte ráno samostatne alebo doplňte rôznymi prísadami v závislosti od aktuálneho zdravotného stavu a ročného obdobia. Ranný ryžový vývar sa dopĺňa osolenou zeleninou. Zelenina sa naloží do soli, pred použitím sa namočí do vlažnej vody, aby sa odstránila soľ, a potom sa nakrája (najlepšie biela reďkovka, mrkva, zeler, petržlen a iná koreňová zelenina). Ak nie je zelenina dostatočne slaná, nakrájajte tofu na malé kúsky a pridajte viac sójovej omáčky Shoyu. Toto všetko sa dusí a pridáva namiesto zeleniny.

Ďalšie odporúčané recepty

Tu je niekoľko ďalších receptov, ktoré sú vhodné na podporu Yin:

Mungo fazuľa a ryžová polievka

Need:

  • Fazuľa mungo
  • dlhozrnná ryža
  • zeler
  • mrkvu
  • cesnak
  • zázvor
  • voda
  • soľ
  • olivový olej

    Postup:

Všetky ingrediencie spolu uvarte do mäkka, dochuťte soľou a olivovým olejom.

Pohánková a ovsená kaša

Potrebujeme: 1:

  • Potrebujeme: pohánku
  • ovsené vločky
  • vodu
  • med
  • banán

    Postup:

Pohanku a ovsené vločky uvaríme vo vode do mäkka, pridáme med a nakrájaný banán.

Kasha, (ruská, pohánková, kaša), s, čerstvým, ovocím

Kuracie mäso na pare so zeleninou

Potrebné: 1:

  • Potrebujeme: Kuracie prsia
  • brokolica
  • mrkva
  • cesnak
  • cibuľu
  • sójová omáčka
  • voda
  • sezamový olej

    Postup:

Kuracie prsia opečieme na sezamovom oleji, pridáme zeleninu a dusíme vo vode so sójovou omáčkou.

Záver

Stravovanie pri nedostatku Yin si vyžaduje starostlivý výber potravín, ktoré telu poskytnú potrebnú výživu a hydratáciu. Dôraz sa kladie na koncentrované živiny, vysoký podiel bielkovín a správnu prípravu jedla. Vyhýbanie sa potravinám, ktoré môžu zhoršiť príznaky nedostatku Yin, je kľúčom k zlepšeniu celkového zdravia a pohody. Pravidelný denný režim, dostatok spánku a správna hydratácia sú tiež nevyhnutné na udržanie rovnováhy Yin v tele.