Vyberte reč krajiny, do ktorej chcete tovar doručiť. Podľa toho prispôsobíme stránku, aby ste si mohli vybrať dopravu a zaplatiť za objednávku.

Jedlá v nedostatku Yang

Jedlá v nedostatku Yang

Popis obrázku nedostatok jang

Jang je v našom tele rovnako dôležitý ako slnko na oblohe. Môžeme si ho predstaviť ako kamienky nášho tela, ktoré zabezpečujú teplo a energiu potrebnú pre fungovanie všetkých našich orgánov a pre pohyb a cirkuláciu krvi. Je tiež veľmi dôležitý pre udržiavanie energie a tepla v tele.

Príznaky nedostatku jangu

Nedostatok jangu je veľmi podobný nedostatku čchi, ale zahŕňa intenzívnejšie pocity chladu, bledosti, studených rúk a nôh a pocit duševného a fyzického vyčerpania. Oslabený jang obličiek a sleziny spomaľuje trávenie a spôsobuje tráviace problémy, ako je nadúvanie, spomalený metabolizmus a tučnota. Pri oslabení jangu obličiek sa objavujú problémy, ako je časté alebo nočné močenie, znížené libido, impotencia a problémy s plodnosťou. Telo zadržiava viac tekutín, čo vedie k opuchom, hnačkám a vynechávaniu menštruácie alebo oslabeniu menštruačného cyklu.


Žena, teplo, oblečená, a, klobúk, v, chladnom, doma, sedí

Všeobecné zásady výživy v obraze nedostatku Yang

Pri liečbe nedostatku jangu úpravou stravy platia rovnaké zásady ako pri liečbe nedostatku čchi. Hlavným cieľom je udržiavať vysokú produkciu sleziny. Jediným rozdielom je pridanie teplých jedál v záujme Jangu Sleziny a obličiek a vylúčenie surových potravín vrátane listovej zeleniny. Pomery zložiek potravín zostávajú rovnaké ako v prípade nedostatku Qi Sleziny.

Nedostatok Yangu Spleen

Nedostatok Yangu Spleen je závažnejší ako nedostatok Qi a vedie k výraznému zníženiu účinnosti trávenia. Základné zloženie stravy sa nemení, ale pridávajú sa ďalšie horké potraviny a koreniny.

Nedostatok Yangu obličiek

Jang Ledvin je potrebné zahriať a posilniť prostredníctvom Sleziny pomocou diéty na posilnenie Jang Sleziny. Je tiež prospešné pridať niektoré špecifické potraviny zahrievajúce obličky. Ak pacient trpí opuchmi, diétu možno doplniť o močopudné potraviny, ako je varený zeler alebo šalát.

Spôsob prípravy stravy

Uprednostňuje sa pečenie, dlhé pečenie a dlhé varenie. Všeobecne sú vhodné teplé raňajky, ako sú obilné kaše, vajcia, polievky (obilné, zeleninové alebo mäsové vývary). Nie je dobré zaťažovať trávenie surovou stravou, ktorá prináša do organizmu ďalšie prechladnutie. V zime si môžeme dopriať mierne korenistú stravu, ktorá zahreje a rozprúdi energiu.

Odporúčané potraviny

Slezina: Okrem potravín vhodných na liečbu nedostatku Qi by sa mal klásť dôraz na zahrievajúce potraviny, ako je ryža (najmä vo forme kaše), ovos, paštrnák, sladké zemiaky, cibuľa, pór, vývary, jahňacie, hovädzie, kuracie mäso, krevety, ovocný kompót a jedlé gaštany. Zvýšte tiež príjem korenín, ako je sušený zázvor, klinčeky, paprika, kardamón, škorica, rozmarín, kurkuma, badyán a muškátový oriešok.

Obličky: Klinčeky, semená senovky gréckej, fenikel, čierne korenie, škorica, sušený zázvor, rozmarín, badyán, vlašské orechy, gaštany, pistácie, jahňacie mäso, losos, čierna fazuľa, cibuľa, pór, pažítka, mušle, jahňacie a hovädzie obličky.


Ceylon, Cinnamon.cinnamon, Sticks, On, A, Textured, Wooden, Background., Cinnamon, Roll


Zakázané potraviny

Surové ovocie a zelenina, klíčky a šaláty, špenát, paradajky, sójové bôby, tofu, lepkavá ryža, vajcia, morské riasy, príliš slané alebo sladké potraviny, mliečne výrobky, ocot, orechy a semená, sójové mlieko, chladené nápoje alebo nápoje s ľadom.

Klinické poznámky

Všetky teplé. Úplne vylúčte studené potraviny. V zime sa primerane obliekajte, aby ste zabránili úniku jangovej energie z tela.

Recepty

Polievka zo zázvoru a jarnej cibuľky (JING CONG FEN SI TANG)

Potrebujeme:

  • Potrebujeme: 1 polievkovú lyžicu jemne nasekaného zázvoru
  • 2 polievkové lyžice nadrobno nakrájanej jarnej cibuľky
  • sójové rezance
  • 2 kusy Judášovho ucha
  • soľ

Postup:

Zázvor umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Jarnú cibuľku očistíme a nakrájame na malé pásiky. Judášovo ucho zalejte teplou vodou, nechajte stáť asi 15 minút, potom vodu vytlačte a nakrájajte nadrobno. Všetko vložte do hrnca, zalejte vodou a priveďte do varu. Stlmíme na minimum a varíme 30 minút. Osolíme a podávame.

Polievka je veľmi výživná pri únave, nádche, tráviacich problémoch po hnačke alebo prechladnutí a pri nechutenstve.


Ázijčan,žena,sa,zahrieva,kúpeľom,nôh,v,kozmetickom,salóne

Kúpeľ nôh

Vyskúšajte večerný kúpeľ nôh. Do horúcej vody pridajte 2 lyžice kuchynskej soli, Epsomskej soli alebo byliniek či bylinných olejov (tymián, rozmarín, klinčeky). Namočte si nohy do vody na 20 až 30 minút. Pri stole majte pripravenú kanvicu s horúcou vodou, aby ste mohli vodu doplniť. Zakaždým, keď doplníte vodu, vyberte nohy, aby ste sa neoparili. Kúpeľ podporí zahrievanie a metabolickú aktivitu a pomôže vám zohriať ruky a nohy. Po kúpeli si môžete chodidlá masírovať krémom Alpa alebo iným bylinným hrejivým krémom. Podporuje energiu obličiek.