Vyberte reč krajiny, do ktorej chcete tovar doručiť. Podľa toho prispôsobíme stránku, aby ste si mohli vybrať dopravu a zaplatiť za objednávku.

Jedenie pri ohni a teple

Jedenie pri ohni a teple

Teplo môže v tele vznikať viacerými spôsobmi:
  • Môže sa do nás dostať zvonka ako vonkajší klimatický patogén, napríklad nadmerným vystavením sa slnku alebo napadnutím vetrom (bežné vírusy).
  • Častejšie však teplo vzniká konzumáciou príliš ohnivých jedál (pikantné, korenené, vyprážané, alkohol) alebo nadmerným stresom, prepracovanosťou či potláčaním emócií. Stres a emócie sa v konečnom dôsledku vždy premenia na teplo v tele.


    Mladá, pekná, žena, s, rukou, ventilátor, trpí, z, tepla, a

Príznaky obrazu pri požiari a teple

Teplo v tele sa prejavuje:

  • Nervozita a nepokoj
  • Pálenie a červené prejavy na koži
  • Rôzne príznaky a pocity tepla
  • Migrény a pálenie očí
  • nadmerným potením
  • Horkosť v ústach a smäd
  • Chuť na studené nápoje
  • nespavosť
  • Tmavý moč a suchá stolica
  • Červený jazyk

Všeobecné zásady stravovania v blízkosti ohňa a tepla

  • Pacientom s týmito ochoreniami prospievajú horké, studené a korenené jedlá.
  • Všeobecne sa odporúča zvýšený príjem surových potravín, najmä ovocia a zeleniny.
  • Tento prístup k stravovaniu prospieva aj ľuďom s návalmi tepla a nadbytkom jang, aj keď nemajú žiadne príznaky.


Akútne obrazy horúčavy

  • Pri akútnych stavoch horúčavy (napr. útok vetra) je dôležité sledovať dostatočný príjem tekutín. Najlepšie sú ovocné a zeleninové šťavy, bylinkové čaje a vývary alebo ľahké polievky, ideálne teplé alebo pri izbovej teplote.
  • Chladeným alebo ľadovým tekutinám sa radšej vyhnite, pretože môžu mať škodlivý vplyv na slezinu.
  • Počas návalu vetra a tepla je potrebné otvoriť póry (potenie), aby sa škodlivé organizmy vyplavili von. Pomáhajú štipľavé chladivé a rozptyľujúce potraviny, ako je mäta pieporná, hrušky, reďkovky, žerucha a kapusta.
  • Vyhnite sa hrejivým potravinám, ako je jahňacie, hovädzie, kuracie mäso, mäkkýše a hrejivé koreniny.


Chronické obrazy horúčavy

  • Nevhodné sú spôsoby prípravy, ktoré zvyšujú tepelnú podstatu potravín, ako je pečenie, vyprážanie, grilovanie a fritovanie.
  • Odporúčajú sa ľahšie tepelné úpravy, ako je varenie v pare a rýchle vyprážanie vo woku.
  • Niektoré celé surové potraviny sú užitočné (okrem žalúdočného tepla), kombinujte ich s varenými alebo ľahko blanšírovanými potravinami.
Uhorka, šalát, s reďkovkou, a avokádom, smotanou, omáčkou, a kôprom

Odporúčané potraviny

Všeobecne v blízkosti tepla a ohňa: Zeler, špenát, mangold, uhorky, šalát, reďkovka, špargľa, baklažán, kel, čínska kapusta, paradajky, brokolica, karfiol, cuketa, jablká, hrušky, melón, baklažán, pšenica, jačmeň, tofu, tempeh, sójové mlieko, jogurt, klíčky fazule mungo a lucerny, morské riasy, spirulina, krabie mäso.

Pre horúci žalúdok: ryža, jačmeň, ovsená kaša, banány, avokádo, uhorka, špenát, šalát, rukola, žerucha, kapusta (varená alebo šťava), tofu, sójové mlieko, jogurt.

Pri horúčke pečene: mäta pieporná, fazuľa mungo a jej klíčky, zeler, repa, biela reďkovka (daikon), morské riasy, hlávkový šalát, púpava, uhorka, žerucha, žerucha, baklažán, tofu.

Žerucha, jablká, hrušky, broskyne, jahody, citrón, reďkovka, tekvica, kapusta, karfiol, špenát, mangold, žerucha.

Na horúcu krv: baklažány, špenát, mangold, mangold, špenát, kaki, citrón, zeler, šalát, olivy.

Zakázané potraviny

Všetko, čo je horúce, pikantné, vyprážané, pečené, grilované a korenené: Chilli, škorica, zázvor, kari, čierne korenie, cesnak, horčica, chren, káva, čokoláda, zohriate rastlinné oleje, červené mäso (najmä jahňacie), kuracie mäso, tvrdý alkohol, červené víno, ocot, krevety, kudlanka, syr, vajcia, nadmerné množstvo soli, arašidy.

Klinické poznámky

  • Starajte sa o svoje emócie, skúste meditáciu, jogu, Tai Ji, Qi Gong alebo dychové cvičenia.
  • Pred spaním si pripravte čaj z medovky.
  • Ak máte pocit horúčavy a nevoľnosti alebo žalúdočnej nevoľnosti, pred každým jedlom vypite obilný vývar z batátov.
  • Ak pociťujete pálenie a nemáte pocit nevoľnosti a jedlo vám nestúpa, pripravte si obilný odvar z bielej pohánky.

Recepty

Recept na obilný vývar

Potrebujeme:

  • Potrebujeme: 2 polievkové lyžice obilnín
  • 1 l vody
  • štipku soli


Postup:

  • Vločky s vodou privedieme do varu a odstavíme, varíme 2 hodiny a potom podávame.

Čistý, ryby, vývar, v, kastról, hore, pohľad